www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 09 Януари 2015

Питка със сирене и украса от тесто

Необходими продукти
20 г мая
1 ч ч прясно мляко
100 мл топла вода
3 с л кисело мляко
3 с л олио
2 яйца без един жълтък
1 ч л сол
1 ч л захар
700 г брашно
семена
150 г натрошено сирене

ТЕСТО ЗА УКРАСА:
100 мл вода
1 с л сол
брашно за твърдо тесто

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и оставяме да бухне. Замесваме средно меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути.

Разделя се на 2 части. Първата се разточва на правоъгълник и се намазва с олио, поръсваме сирене и навиваме на дълго руло. Втората част се разделя на 2 части. Едната също се разделя на 3 топчета, оформя се фитили и се сплитат на плитка Втората част от тестото с намаслени ръце се сплесква на питка, намазваме с олио и малко натрошено сирене. Оформя се на топка, поставяме в средата на тавичка. Край него се навива плитката, а накрая завиваме рулото. С нож се нарязва на парченца по 1 см и се оформя едно на ляво, едно на дясно.

Оставяме да втаса още 20-30 мин. да удвои обема си. Намазваме с разбит с олио жълтък и поръсваме сусам. От замесеното тесто за украса се оформят розички, листенца, пиленца. Нареждат се отгоре върху питката. Печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути. Изваждаме и намазваме с малко масло за мека коричка.