www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Петя Цанкова на 07 Януари 2015

Куркудена чорба

Необходими продукти
500 гр свинско месо
450 гр кисело зеле
50 гр фиде
5-6 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
3 сухи чушлета може и люти
2 л зелева чорба (сок)
1 л вода
черен пипер
суха чубрица
сол на вкус

Месото се нарязва на дребни късчета. По-малки или по-големи, зависи от това какво не искате да чувате на масата "На криеница ли ще си играем с месцето ?" или пък "Ще се задавя с тези парчета !" - това беше в кръга на шегата. Също на дребно се нарязва и зелето.

В дълбока тенджера се слагат олиото и месото. Месото се изпържва добре. След това се прибавя и зелето и се пържи още 5-6 минути. Следва червения пипер, обърква се хубаво и се залива със зелевата чорба и водата. Поръсва се с черен пипер, слага се сол на вкус (или по-скоро, ако е необходимо), малко чубрица, прибавят се и сухите чушлета (те са по желание) и тенджерата се затваря с капака и се оставя да заври. След като поври около 15-20 минути, зависи от твърдостта на зелето, но не трябва да се разварява, тогава се прибавя фидето. Ври още 5 минути и се маха от огъня. От остатъчна топлина фидето се досварява. И на финал чорбичката се ароматизира с още една-две щипки чубрица.

Много вкусна и сгряваща зимата е тази чорба с определено леко кисел вкус, който на нас много ни допада. Ако вие не харесвате много кисело можете да промените съотношението на зелевия сок и водата, а така също и да сложите по-малко зеле - просто налучкайте вашите пропорции. Да ви е вкусно!