www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 02 Януари 2015

Торта `Коледна елха`

Необходими продукти
за един блат (необходими са два блата):
5 яйца
10 с.л. захар
1 ванилия
кората на половин лимон
1 бакпулвер

за крема:
500 гр. прясно мляко
1 пак. пудинг Ванилия на д-р Йоткер
4 с.л. захар

за сиропа:
3 ч.ч. вода
1 и 1/2 ч.ч. захар
сокът на 1 лимон

за украса:
300 гр. сметана
сладкарска боя - зелена, жълта и кафява
цветни бонбони

Разбиваме 5 яйца и 10 с.л. захар с миксера, докато захарта се разтопи. Добавяме ванилията, 1 пак. бакпулвер и по малко от брашното до нужната гъстота. Накрая добавяме редносани парченца от кората на един лимон. В тава (28 см диаметър) слагаме хартия за печене, намасляваме я и изсипваме сместа. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин приготвяме още един блат.

Приготвяме сиропа - на котлона слагаме за заври водата, добавяме захарта и лимоновия сок. Бъркаме докато захарта се стопи. Оставяме сиропа да изстине добре.

След като блатовете изстинат добре ги изрязваме във формата на елха, от остатъците изрязваме звезда - за връх на елхата и пънче.

Приготвяме пудинга по указанията на опаковката - с 500 мл прясно мляко и 4 с.л. захар. Сиропираме първия блат, сипваме част от крема и слагаме втория блат, който също сиропираме добре. Отгоре изсипваме останалата част от крема. Оставяме тортата на хладно, докато крема изстине.

Украсяваме тортата, като боядисваме по-голямата част от сметаната в зелено, малко в жълто и малко в кафяво. "Оцветяваме" тортата. И украсяваме с цветните бонбонки. Престоява в хладилника една нощ.