www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 28 Декември 2014

Прасенца от содено тесто с плънка от лук

Необходими продукти
400-450 г брашно
1 яйце
3 с.л. олио
1/2 с.л. оцет
1 ч.ч. кисело мляко
1 непълна ч.л. сол
1 непълна ч.л. сода бикарбонат

за плънката:
1 глава лук
олио
сол
чубрица
червен пипер
жълтък

Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се слагат олиото, оцетът, яйцето, солта и киселото мляко, разбито със содата. Замесва се тесто. Разделя се на 6 части.

Лукът се нарязва на полумесеци. Слага се в тиган с малко олио и се запържва до омекване. Добавят се подправките и солта, разбърква се и се отстранява от котлона.

Топките тесто се сплескват, поставя се по 1 лъжица плънка и се затварят. Оформят се отново на топка, поставят се ушички, опашка и зурла, в която се забучват клечки за зъби. Те се оставят по време на печенето, за да  се получат дупки за ноздричките. Прасенцата се намазват с разбит жълтък и се пекат до порозовяване.