www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 01 Ноември 2011

Сицилианска пица

Необходими продукти
500 гр. брашно
25 гр. мая
200 мл. прясно мляко (затоплено, но не горещо)
60 мл. зехтин
250 мл. топла вода
1 ч.л. сол

За гарниране:
400 гр. моцарела или настърган кашкавал
1/2 ч.ч. доматено пюре или 1-2 домата
шунка
1 ч.л. сух риган

Маята със солта се разтваря в малко топла вода. Брашното се смесва със зехтина, добавят се маята и прясното мляко и се меси. Прибавя се по малко от водата, докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса около 1 час, докато удвои обема си.

След това тестото се разстила на тънък пласт в голяма тава върху хартия за печене. Запича се около 10 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Като хване коричка се изважда и се слагат настърганата моцарела или кашкавал, отгоре нарязаните на много тънки филийки домати, поръсва се с ригана, отгоре се слага тънко нарязаната шунка и се поръсва с още малко кашкавал. Връща се във фурмата да се запече.