www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 22 Декември 2014

Коледни пънчета

Необходими продукти
за блата:
3 яйца
150 г захар
100 г брашно
1 ванилена захар

за масления крем:

250 г масло
150 г пудра захар
1-2 с.л прясно мляко

за бисквитения пълнеж:
200 г смлени бисквити
200 г смлени орехи
3 с.л какао
100 г пудра захар
2-3 парченца настърган черен шоколад
2 с.л шипков мармалад (или друг по избор)
6 с.л сварено горещо кафе

за глазура:
50 г черен шоколад
2 с.л прясно мляко
2 с.л масло
кокосови стърготини

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете ванилената захар и брашното. Разбъркайте добре и изсипете сместа в застлана с хартия за печене тава. Изпечете блата на 180 градуса около 15-20 минути или до готовност (трябва да остане бял). Извадете блата и го завийте на руло с помощта на влажна кърпа. Оставете да се охлади напълно.

През това време разбийте маслото с пудрата захар и мляко на гладък крем. Всички продукти за пълнежа се смесват добре и към тях добавете половината от белият крем. Размесете много добре и оформете руло с дължината на блата. Завийте го в домакинско фолио и оставете в хладилника за 20-30 минути.

Намажете изстиналия блат с масления крем, в средата поставете бисквитеното руло. Завийте внимателно на стегнато руло.

Разтопете шоколада с млякото и маслото. Охладете леко и намажете цялото руло с глазурата. Оваляйте го в кокосови стърготини и завийте пак с фолио. Върнете в хладилника за няколко часа (може и за една нощ) да стегне. Нарежете рулото на парчета около 7-8 см, а след това по диагонал. Наредете готовите пънчета в подходяща чиния.