www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Полина Петкова на 11 Декември 2014

Тиквена баница с дърпани кори

Необходими продукти
за тестото:
600 гр. брашно 
2 яйца
15 гр. мая за хляб
1/2 ч.л. сол 
1 ч.л. захар 
1 ч.л оцет 
3 с.л. олио

за плънката:
300 гр. захар /на вкус/
200 гр. орехи 
100 мл олио 
1 с.л. канела
800 гр. тиква - настъргана

Пресяваме брашното в голяма купа, правим кладенче и слагаме всички продукти /маята предварително слагаме в 200 мл хладка вода със захарта/. Омесваме меко тесто/ от това количество излиза точно един килограм тесто.

Разделяме тестото на 5 топки по 200 гр., намазваме ги обилно с олио и ги оставяме 30 мин. покрити с чиста кърпа.

Настъргваме тиквата и в нея слагаме канелата. Постиламе една стара покривка на масата, взимаме една топка и разточваме колкото можем, след това започваме да дърпаме краищата внимателно, за да не скъсаме тестото. Поръсваме с олио, тиквата, орехите и захарта. Навиваме на руло и слагаме в намазнена тавичка. По този начин процедираме и с останалите 4 топки. Намазваме с олио и поръсваме със захар. Печем на 190 градуса до получаване златиста коричка.