www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Теодора Николова на 06 Декември 2014

Ягодов чийзкейк

Необходими продукти
300 г. бисквити "Закуска" (по ваш избор)
80 г. масло на стайна температура
4 с.л. коняк (може и ром)

за крема:
1 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
200 мл. сметана
200 гр. пудра захар
1 ванилена захар "Д-р Йоткер"
500 г. цедено кисело мляко

за украса:
1 червено желе за торта "Д-р Йоткер"
250 мл. сок от ягоди, а може и да ги замените с едно сладко от ягоди!

Разбъркайте настърганите бисквити с маслото и коняка, сместа трябва да стане като пясък. Изсипете в пръстена форма от 23 см. и изравнете с обратната страна на лъжицата, така че по края да се залепи за формата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете и оставете да изстине.

Потопете желатина в 6 с.л. студена вода, за да набъбне. Разбийте сметаната, да има пухкав вид. Добавете захарта и ванилената захар към сметаната и разбийте още 1 мин. Добавете млякото и разбийте на ниска скорост още 1 мин.

Изстискайте желатина и го сложете в канче. На слаб огън разбъркайте, докато се разтопи (около 1 мин.). Накрая го добавете към белия крем и бъркайте на ниска скорост.

Изсипете крема върху студените вече бисквити и оставете в хладилника за няколко часа да стегне.

Кипнете ягодовия сок и в него разтворете червеното желе, като бъркате непрекъснато. Махнете от котлона и изчакайте да се поохлади, след което изсипете сместа върху тортата. Поставете отново в хладилника за няколко часа.