www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 29 Ноември 2014

Питка за Бъдни вечер

Необходими продукти
1 пакет суха мая
350 мл хладка вода
4 с л олио
1 ч л захар
1 ч л сол
750 г пресято брашно
олио или зехтин за намазване
семена за поръсване

Маята се разбърква заедно със захарта в 100 мл от хладката вода с 2 с. л. брашно да стане на кашичка и се оставя да шупне 10 минути. Брашното се пресява и се посолява. В средата се оформя кладенче. Сипваме останалата вода, олиото и шупналата мая. Замесваме тесто и оставяме да втаса 40 минути. От него се оформят 7 еднакви топчета, две по големи, едното е за плетеница и средата, едно по-малко за розички.

Нареждат се в намаслена тава. Първо топчето в средата, а останалите еднакви край него. От по голямото се оформят 3 дълги фитила и се сплитат. Малкото топче се разточва и се изрязват 6 кръгчета с диаметър 6 см. Нареждат се едно до друго като леко се застъпват по 3 кръгчета и заедно се навиват на руло. Срязва се през средата и се получават 2 розички. Нареждаме плетеницата и розите в тавата. Намазваме с олио, поръсваме семена по желание. Втасва още 20 минути и печем в загрята фурна 180 градуса около 40 минути ! Добър апетит !