www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 23 Ноември 2014

Ябълков пай с канела

Необходими продукти
1 ч ч прясно мляко
1 п суха мая
1 яйце
1/2 ч л сол
1/4 ч ч захар
50 г разтопено масло
щипка джинджифил
есенция ром
4-5 ч ч брашно

за намазване между слоевете:
масло
захар
канела за поръсване

плънка:
2 ябълки, обелени и нарязани на парченца
захар
канела
орехи
2 с л натрошен шоколад
1 с л разтопен мед

сусам за поръсване
прясно мляко за намазване на питката

Маята се разтваря в 100 мл топло прясно мляко с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Сипва се в средата на пресятото брашно, добавяме яйцето, останалото мляко, захар, сол, щипка джинджифил, есенция ром и разтопеното масло. Замесва се гладко тесто и се оставя за 50 минути да удвои обема си.

От готовото тесто отделете едно топче колкото ябълка, останалото разделете на 4 части. Всяка се разточва на кръг, намазваме с масло и поръсваме със захар, смесена с канела. Нареждат се една върху друга, последната не се поръсва.

Изрязва се с чиния диаметър 20 см, за да се изравни, изрезките се запазват и прехвърляме в намаслена голяма тава. С нож правим 8 разреза през центъра до 1 см от края, така тестото се разделя на 8 триъгълника. В средата на всеки правим разрез и върха се промушва през него и обръщаме навън. От изрезките отделям малко фитилче за средата, останалото се усуква около образувания кръг. Отделеното тесто се разточва, намазваме с масло и поръсваме с натрошен шоколад. Оформя се на малка питка и поставяме в средата. Отгоре се поръсва с плънка от захар, канела и орехи. Върху нея ветрилообразно се нареждат резени ябълка като леко се застъпват, поръсваме със захар и канела.

Оставя се да почине 15 -20 минути, намазваме с прясно мляко и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути. Изважда се и ябълките се намазват с разтопен мед. Вкусен и ароматен ябълков пай !!!