www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 20 Ноември 2014

Чушки пълни с ориз и гъби и сарми

Необходими продукти
250 г гъби
1 глава лук
1 морков
4-5 с л олио
1 малка купичка ориз
10 бр чушки
1 малка кисела зелка
мащерка
чубрица
сол
черен и червен пипер

за соса:
2 с л краве масло
1 с л олио
1-2 с л брашно
2 ч бульон от чушките или сармите
1 яйце
1 к ч кисело мляко
сол и черен пипер

Запържва се в загрято олио почистеният и нарязан лук и моркова. Добавят се нарязани гъбки и се задушават за кратко. Прибавям измития и отцеден ориз. Пържим да добие стъклен вид. Добавяме червения пипер и 2 ч. ч. гореща вода. Къкри на тих огън като се разбърква докато поеме ориза течността.

Чушките се почистват от семките и се пълнят с лъжичка. Нареждаме в тавичка, заливаме с 2 ч.ч. вода и малко олио. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Останалата плънка навих в зелеви листа за сарми. В малка тенджерка на дъното се поставят нарязани зелеви листа. Отгоре са наредени сармите. Заливаме с 2 ч.ч. вода и зелев сок, захлупват се с чиния. Ври на тих огън до готовност.

Приготвя се соса - В тиган се загряват масло и олио, запържва се брашното, наливаме бульона и се бърка с тел на гладка смес докато сгъсти. Отделно се разбива яйцето с киселото мляко и се сипва в соса. Разбърква се добре и сваляме от котлона. Овкусяват се със сол и черен пипер. Добър апетит !!!