www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Надя Недева на 15 Октомври 2014

Ризото с тиквички

Необходими продукти
50 гр. масло и още 2 бучки
1 глава лук, ситно нарязана
250 гр. тиквички, от тях 140 гр. едро настъргани, останалите - нарязани
175 гр. ориз за ризото
настърганата кора и сокът от 1 лимон
1/2 л. зеленчуков или пилешки бульон
25 гр. настърган кашкавал/пармезан
малко зехтин
бекон

Разтопете маслото в тиган, добавете лука и разбърквайте, докато омекне. Добавете настърганите тиквички и ориза, увеличете огъня и запържете за 1-2 минути, като разбърквате. Добавете лимоновия сок и един черпак горещ бульон. Оставете на умерен огън да кипи, като разбърквате непрекъснато. Когато течността почти се поеме от ориза, добавете друг черпак бульон. Гответе по същия начин, като за около 20-25 мин. оризът трябва да омекне и да стане кремообразен. Прибавете кашкавала и овкусете. Похлупете с капак или хартия за печене и оставете настрани за 5 мин. докато приготвите останалите тиквички. Загрейте останалото масло и малко зехтин в тиган, добавете нарязаните тиквички и бекон и ги запържете на силен огън докато станат златисти и омекнат.