www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 23 Септември 2014

Лятна плодова наслада

Необходими продукти
за блата:
2 яйца
100г захар
100г брашно
1с.л олио
1ч.л бакпулвер
2 ванилии

за крема:
600мл сметана
200г заквасена сметана
1 ч.ч пудра захар
1/2 есенция ром
2 желатина
100г черен шоколад
200г ягоди
2-3 праскови

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавете олиото и пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте внимателно на ръка. Прибавете и ванилиите. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене форма 24см. Печете на 180 градуса, около 20 минути или до готовност.

Оставете да се охлади и го разрежете на две части. Сиропирайте ги леко с малко компот. Горната част нарежете на 12 триъгълника. За крема разбийте сметаната, към нея добавете заквасената сметана, пудрата захар, есенцията и желатина (предварително накиснати в 100 мл вода докато набъбнат и след това разтворени на водна баня). Разбъркайте внимателно. Отделете 1/3 от сместа и към нея прибавете 200 г нарязани ягоди. Врътнете един-два пъти с миксера, колкото да се смеси. В другата част прибавете 100 г разтопен черен шоколад.

Застелете купа със стреч фолио. Изсипете шоколадовата смес, като направите вдлъбнатина в нея. Изсипете във вдлъбнатината ягодовата смес. Загладете добре, покрийте с фолиото и оставете в хладилника за няколко часа да стегне. След това покрийте купата с целият блат и обърнете внимателно. Махнете фолиото и подредете нарязаните триъгълни парчета блат. В следата наредете праскови и поръсете с пудра захар.

Забележка: Добре е купата да е с 1.5 см по малка от размера на блата, по-добре да се закрепят триъгълниците към купола.