www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 20 Септември 2014

Ябълков пай с бутер тесто

Необходими продукти
500 г. бутер тесто
3-4 бр. ябълки
100 г орехи
2 с.л. мед
1 ч.л. канела

Ябълките се обелват и заедно с орехите и канелата се смилат. Слагат се в тенджера да се задушат и се добавя меда.

Разстила се единият лист бутер тесто върху тавичка, застлана с хартия за печене, като краищата се оставят да се показват малко. По желание, за да стане по-хрупкаво бутер тестото, може да се запече за малко, като предварително се надупчи с вилица на няколко места. Изсипва се сместа и се прегъват краищата. За по-гъста смес може да се добавят повече орехи. Вторият лист бутер тесто се нарязва на лентички (широки 1 см), които се нареждат вертикално и хоризонтално върху сместа на разстояние 0.5 см една от друга, за да се получи решетка /или както в моя случай да изрежете сърчица, звездички или както ви хрумне/. По желание се намазва с яйце. Пече се до порозовяване на 200-220 градуса.