www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 20 Септември 2014

Домашен хляб - II вариант

Необходими продукти
300 мл хладка вода
100 мл топла вода за 20 г мая
1 ч л захар
1 ч л сол
3 с л зехтин
3 с л кисело мляко
700-800 г брашно

В 100 мл топла вода се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 30 минути.

Отделя се малко от тестото за украсата. Оформя се на топка и поставяме в тавичка върху хартия за печене. Изрязва се шаблон на листенца и се поставя върху тестото, отгоре се поръсва с брашно. С бръснарско ножче се очертават жилките на листата От оставеното тесто се оформят тънки фитили, като в единия край се навива на охлювче. Поръсвам сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса, на дъното на която се поставя съд с вода. Към края се покрива с алуминиево фолио да не прегори. След 55 минути е готов. Изважда се върху скара да се охлади и се нарязва с къдрав нож.

Вкусен домашен хляб, добър апетит !!!