www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 07 Август 2014

Баклавички с локум

Необходими продукти
1 пакет кори
2 настъргани ябълки
1 ч ч захар
1 ч л канела
3 с л олио
1 ч ч брашно
1 яйце
1 ч ч кисело мляко с разбита в него 1 ч л сода бикарбонат
50 г разтопено масло, но може и с олио
1 кутия локум, нарязан на парченца

сироп:
2 ч ч захар
600 мл вода
сок от половин лимон
ванилия

Киселото мляко се разбърква със содата в купа, добавят се захарта, яйцето, олиото, разбърква се и накрая се добавя брашното. Настърганите ябълки се отцеждат от сока и с канелата се прибавят към сместа. Локумът се нарязва на парчета.

Две кори се намазват с разтопено масло или олио една върху друга. Отгоре се намазва с 4-5 с л смес, нареждат се в единия край локумчета и се навива на руло. Нарежда се в тава. Така се прави и с останалите кори. Нарязват се на парчета, отгоре се поливат с останалото масло. Печем в загрята фурна 180 - 25 мин. Изважда се и заливаме със сиропа (продуктите за сиропа се смесват, варят се за 10 минути и се охлажда). Оставя се на хладно да попие. Да си оближеш пръстите - вкусотия !!!