Публикувана от Анелия Терзиева на 16 Май 2014
Необходими продукти за 2 средно големи хлебчета или 1 по-голямо: 400 гр. брашно 230 мл. топла вода 3 с.л. зехтин 1/2 кубче прясна мая 1 ч.л. сол 1/2 ч.л. захар 50 гр.черни обезкостени маслини 50 гр. мариновани сушени домати няколко стръка прясна мащерка | |
Маята със захарта и половината от водата се смесват и сместа се оставя да шупне. Пресява се брашното. В него се оформя кладенче, в което се слагат солта, зехтина, шупналата смес с маята, останалата вода и нарязаните на ситно маслини, сушени домати и мащерка. Омесваме за 10-15 мин. с миксер с помощта на приставките за тесто, на средно висока степен. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда. Доомесваме на ръка с малко брашно-тестото трябва да остане меко и леко лепкаво. Оставяме тестото за около час да втаса (докато удвои обема си ). В набрашнена тавичка оформяме тестото като правоъгълник и правим няколко напречни разреза от горната страна. Печем в предварително загрята фурна, в която сме сложили съд с вода. С помощта на парата, която се отделя се получава уникалната коричка на хлебчетата. Печем докато хване златист загар. След като извадим хляба от фурната покриваме с памучна кърпа. |