www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Даниела Иванова на 06 Май 2014

Гергьовска пита за здраве

Необходими продукти
500 гр брашно
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
100 гр масло
100 мл прясно мляко
20 гр мая
3 яйца

Брашното се пресява в голяма купа заедно със солта и захарта и се прави кладенче. Разтопява се маслото и се смесва с млякото. Охлажда се и в него се разтваря маята. Изсипва се в кладенчето докато се получи гъста кашица. Оставя се да втаса на топло около половин час.

След това се добавят разбитите яйца (от тях оставяме един жълтък за намазване) и се меси около 10 мин. Оставя се да втаса за около 1 - 1,5 час. Отново се премесва и се слага в намазнена тава. Украсява ме и оставяме отново да втаса за 30-40 мин. След това намазваме с жълтъка и печем на 190 градуса за около 30 мин. По желание може да сложим бадеми или орехчета.