Публикувана от Виолета Матева на 17 Април 2014
Необходими продукти 25 г мая 1 кофичка кисело мляко 1 к ч захар 50 мл олио 3 яйца 700 г брашно сок и кора от половин портокал стафиди, накиснати в коняк 100 г течен шоколад 1 жълтък за намазване 3 с. л. течен шоколад за намазване сусам за поръсване боровинки за очи, нос и зъби | |
Маята се разтваря в 50 мл топла вода с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 50 минути. Една топка тесто се разделя на 4 части. Всяка от тях се разточва на обла кора и се намазва с течен шоколад, отгоре се нарежда втората разточена топка, намазана с шоколад и накрая третата, тя не се намазва. От четвъртото топче се откъсват малки топчета и се оформят на фитили. Намазваме питката с разбит жълтък и залепваме по края фитилите и две малки цветенца от топченца. Останалото тесто се ползва за оформяне на глава, тяло, уши и лапи на зайчето. За очи поставяме две боровинки, за два зъба отпред също. Намазваме отново с жълтък и поръсваме тук там сусам, цветни пръчици или други семена. Печем питката в умерена фурна 180 градуса около 35 мин. Изваждаме, охлажда се върху решетка и се поднася в чиния. Да ви е сладко ! Шарен Великден и богати трапези ! |