www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 16 Февруари 2014

Лондонски квадрат

Необходими продукти
3 яйца
300 г захар
100 г орехи
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч.ч. кисело мляко
125 г краве масло
200 г шипков мармалад
1 ванилия
брашно - до нужната гъстота

Едно яйце и два жълтъка (белтъците се запазват) се разбиват с 200 г от захарта докато побелеят. Към тях се слагат киселото мляко, предварително смесено със содата, разтопеното краве масло, ванилията и брашно до нужната гъстота.

В правоъгълна тава се слага хартия за печене, стените и дъното се намазват с масло. Сипва се сместа и блатът се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор до готовност.

Орехите се наситняват. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. След като блатът се изпече се отделя от хартията за печене и се връща отново в тавата. Блатът се маже с леко загрят в микровълнова фурна шипков мармалад, поръсва се с половината орехи, отгоре се слагат разбитите белтъците. Поръсва се с останалите орехи и се запича на 150 градуса, докато кората стане хрупкава като целувка – около 30 минути. Изважда се от фурната и още топъл се реже.