www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 12 Февруари 2014

Търнаклия с бяло вино

Необходими продукти
600 гр. бяло брашно
20 гр. прясна мая
1 с.л. сол
1 яйце ( жълтъка за намазване )
1 ч.л. захар
5 с.л. бяло вино ( 50 мл. )
4 с.л. зехтин
200 мл. топла вода
шарена сол и чубрица за поръсване

Смесете маята, захарта, виното и 50 мл. от топлата вода, оставете да шупне. Пресейте брашното и го смесете със солта, направете кладенче и добавете разбития белтък и зехтина. Добавете сместа с маята, измесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса за 40 мин.

Готовото тесто измесете отново, разточете с точилка до получаване на овална форма. Сложете в тавичка и намажете с разбития жълтък. Направете 4 разреза и поръсете с шарената сол и чубрицата. Печете до готовност. Готовата 'Търнаклия" намажете с масло и завийте с чиста кърпа.