Публикувана от Веселина Константинова на 18 Януари 2014
Необходими продукти за блата: 6 бр. яйца 6 с.л. брашно 1 ч.ч. захар 1 пакет пшенично нишесте 1/2 пакет бакпулвер на "Д-р Йоткер" 1 пакет ванилова захар на "Д-р Йоткер" 1 к.ч. сухи плодове - ананас, череши, боровинки, стафиди 5 бр.бисквити "Закуска" за крема: 300 мл. течна сметана 3 с.л. жълт ликьор за украса: 3-4 какаови бисквити "Закуска" 1 к.ч. смлени орехи захаросан ананас 1 кутия компот от ананас 2-3 с.л. течен шоколад | |
Разделете белтъците и жълтъците и ги разбийте поотделно с миксер, като добавите и захарта, разделена на равни части. Смесете внимателно и добавете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбъркайте. Добавете ваниловата захар и нарязаните на парчета сушени плодове. Разделете тестото на две части. Изпечете два блата в кръгла форма, дъното на която е застлано с домакинска хартия. Още топли ги сиропирайте със сока от ананасовия компот. Разбийте сметаната на гъст крем. Начупете 5 -те бисквитки на малки парчета. Сглобяване на тортата: Намажете първият блат със сметаната. Наредете парченца ананас от компота и парченцата бисквитки. Отгоре сложете още един слой сметана. Сложете и втория блат. Намажете цялата торта със сметана. Отгоре полейте с жълтия ликьор. Капнете точици течен шоколад. С помощта на кибритена клечка ги разстелете, като чертайте по средата на всяка точка, без да вдигате клечката. Гарнирайте с парченца сушен ананас и парченца от компота. Периферията на тортата покрийте със смлените орехи и стритите на прах бисквитки. |