www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 10 Януари 2014

Пита с кашкавал и маслини

Необходими продукти
5 бр.маслини
100 гр.кашкавал
1 ч.л.захар
1 с.л.сол
2 бр.яйца
3 с.л.зехтин
1 кг брашно тип 500
42 гр.жива мая
5 с.л.краве кисело мляко
350 мл вода

Залейте маята и захарта с малко хладка вода и оставете да шупне.

В купа разбийте яйцата (оставете 1 жълтък за намазване), млякото, зехтина и водата. Добавете шупналата смес.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Започнете да добавяте от сместа малко по-малко до омесването на еластично тесто. Намажете с олио и оставете да втаса за 1 час.

Готовото тесто разделете на 2 равни и една по-малка, трета част. Вземете едната топка и я разточете на продълговата кора. Намажете с разтопено масло и поръсете с настъргания кашкавал и нарязаните маслини. Завийте на руло.

Вземете втората част и също разточете на продълговата кора. Намажете с масло. Сложете рулото в средата на разточената кора.

Нарежете краищата на кората на тънки ленти и ги кръстосайте върху рулото.
В средата сложете последното парче тесто оформено на топка.

Намажете питата с кашкавал и маслини с разбития жълтък и поръсете със сусам и мак. Оставете да втаса за още 30 минути и печете в умерена фурна за 45 минути или до готовност.