www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 26 Декември 2013

Постна питка за Бъдни вечер

Необходими продукти
1/2 ч.л. сода
2 щипки сол
300 мл топла вода
брашно
олио за намазване на тавата

В топлата вода слагаме содата и солта, докато се разтопят. Пресяваме брашно и правим кладенче в средата. Сипваме водата в средата и започваме да намесваме. Месим 10 минути, докато се получи меко и гладко тесто. Оставяме на топло да втаса около 20-30 мин.

Отделяме част от тестото, което оформяме на възелчета (това ще са нашите пиленца) и един кръг, което ще е нашият двор. Останалото тесто оформяме на питка и я поставяме в намаслена с олио тава. Аранжираме върху питката пиленцата и двора и поставяме в предварително загрята фурна. Печем на 200 градуса до готовност. След изпичане поръсваме с малко вода и завиваме в кърпа.