www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Мима Фортунова на 09 Декември 2013

Еклери с млечен крем и сметана

Необходими продукти
за тестото:
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша брашно
1/2 каф.чашка олио
1 супена лъжица краве масло
4 яйца
щипка сол

за крема:

2 чаени чаши прясно мляко
1/2 пакетче десертно нишесте (или повече при необходимост за по-голяма гъстота на крема)
1 ванилия
5 супени лъжици захар (или на вкус)
1 яйце
1 пакетче суха сладкарска сметана и прясно мляко, колкото е необходимо за разбиване на сметаната според указанията на опаковката

за глазурата:

1 ч.лъжица какао
1 суп.лъжица захар
1-2 суп.лъжици краве масло
1 супена лъжица вода
1 чаена лъжичка нишесте

Правим парено тесто, като слагаме водата, олиото и маслото с щипка сол да заври. Изключваме котлона и сипваме наведнъж брашното. Бъркаме докато се образува тесто и се събере на топка. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади. След това прибавяме постепенно яйцата и образувалото се хомогенно тесто слагаме в шприц или в найлонова торбичка и шприцоваме еклери в намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка. Шприцоваме на разстояние, за да не залепват при печене. Изпичаме еклерите в по-гореща фурна около 200 градуса.

Приготвяме крема, като слагаме 1 и 1/2 чаена чаша прясно мляко със захар, маслото и 1 ванилия да заври. Дръпваме от котлона и прибавяме смесени яйце, нишесте и 1/2 чаена чаша прясно мляко. Връщаме на котлона и с непрекъснато разбъркване сваряваме крем. Готовият крем оставяме да се охлади, покрит с полиетиленово фолио, за да не хване коричка. Разбиваме сметаната с прясно мляко според указанията на опаковката и смесваме с охладения млечен крем.

Еклерите пълним с крема и гарнираме с глазура, която приготвяме като смесваме маслото, какаото, захарта, водата и слагаме на котлона. Като се смесят добре и маслото се разтопи, прибавяме размито в малко вода нишесте. Със сварената глазура украсяваме еклерите.