www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 13 Септември 2013

Пълнена фокача с патладжан и козе сирене

Необходими продукти
за тестото:
450-500 г брашно
250 мл мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 мл зехтин
20 г мая

за плънка:
1 патладжан
300 г козе сирене

за поръсване:
1-2 домата
150 г кашкавал
босилек

Първо пригответе плънката, като нарежете патладжана на кръгчета и го накиснете за 20-30 минути в подсолена вода. Извадете го, измийте и подсушете. Запържете го за няколко минути. Оставете го да се отцеди от излишната мазнина.

Нарежете сиренето на средно дебели парчета. Замесете тесто от изброените продукти и го разделете на две. Оставете за 10 минути да почине. Разточете едната част, колкото е размера на тавата (24-26см) и я разстелете в нея. Отгоре наредете патладжана, като открая да остане 1 см празно. Наредете и парчетата сирене. Захлупете с другата разточена кора и притиснете хубаво да се запечата. Направете с пръсти вдлъбнатини отгоре и поръсете със зехтин. Оставете да втаса за 1 ч и 30 м. Когато е готова, наредете резени домати, може пак да натиснете с пръсти в тестото и поръсете с малко зехтин, босилек и една част от кашкавала. Печете на 180 градуса около 35 минути или до готовност. Извадете и поръсете с останалият кашкавал.