www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Момчил Попов на 27 Юли 2013

Пай Мортийс

Необходими продукти
500 гр. тесто (в моя случай готово тесто за пица от магазина)
1 голяма зелена чушка
1 люта чушка
2 големи глави лук
200 мл. вода
500 гр. кайма
2 яйца
доматено пюре
олио на вкус
1 ч.л. червен пипер
2 щипки босилек
2 щипки чубрица
1 щипка мащерка
2 щипки черен пипер
сол на вкус

Лукът и чушката се нарязват на едри ленти и се задушават с каймата докато омекнат и започнат леко да загарят. След това се добавя водата и няколко лъжици доматено пюре, целта е да се получи гъст сос. Добавят се червения пипер, босилека, чубрицата, мащерката, солта и черния пипер и се разбърква всичко още десетина минути на слаб огън. Ако консистенцията много се сгъсти може да се добави в малко вода.

Нарязвате на шайби лютата чушка, за да я наредите както си прецените по сместа, която ще изсипете в кошничката от тесто. Аз лично предпочитам половината да е люта, другата да не е, затова и разпределям чушката само по едната половина.

За тестото: Разделяте тестото на 2 части, като едната ще ползвате за капак, с който да покриете всичко в тавата - тази част трябва да е по-малката. С другата част ще оформите кошничка, както описвам по-долу. Тавата се намазва с олио и малко брашно, оформя се кошничка от тесто по формата на самата тава. Постарайте се така да разпределите тестото, че да ви остане малко повечко по краищата. Сместа се изсипва в кошничката, която сте направили. След това с останалата част от тестото (това, което сте запазили за капак) покривате и с тази част, която се постарахте да оставите в повече по краищата, затваряте пая. Накрая печете във фурната, като в последните няколко минути изкарвате и намазвате с жълтъците от двете яйца (хахах как звучи само). Имайте в предвид, че при мен много бързо се сготви, а тогава бях с някаква скапана печка, затова гледайте да не го прегорите.