www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Сия Рибагина на 09 Юли 2013

Банички с ябълки, стафиди и фурми

Необходими продукти
100 мл вода
150 гр. краве масло
150 гр. захар
100 гр. галета
100 гр. стафиди
15 бр. фурми
1 ч.л. канела на прах
3 бр. ябълки
400 гр. кори за баница

Стафидите се накисват във вода, за да поомекнат. Ябълките и фурмите се нарязват на дребно. Слага се всичко в тенджерка на котлона с малко масло, канелата и водата и се задушава под капак за 10 мин. Добавя се захарта и се бърка до получаването на смес с цвета на карамел. Маха се от котлона и се прибавя галета, докато сместа стане гъста. Оставя се да изстине.

Взимат се две кори и между тях се намазва с масло. Загъва се по дължина на половина, за да се получи правоъгълник и отново се намазва с масло. По дължина се слага от плънката, като се оставя два пръста разстояние от началото на кората. Завива се отгоре и се навива като пакетче. В тава с хартия за печене се редят баничките и се пече на 180 градуса до зачервяване. Отгоре се поръсват с пудра захар.