www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 28 Юни 2013

Торта `Феререо роше`

Необходими продукти
за блатовете:
12 яйца
300 г захар
3 с. л. олио
300 г брашно
3 с. л. какао

за пълнежа:
50 г лешници
200 г бял шоколад
1 опаковка вафлени пурички с пълнеж от кайсия

за крема:
300 мл разбита сметана
4-5 с. л. пудра захар
1 разтопен черен шоколад

за сиропиране:
250-300 мл прясно сварено какао със захар и прясно мляко

за декорация:

50 г течен шоколад Финети
шоколадови пурички
шоколадови топчета
разбита сметана

Всеки блат (4 яйца, 100 г захар, 1 с. л. олио, 100 г брашно и 1 с. л. какао) се прави поотделно, като се разделят белтъците от жълтъците и се разбиват на сняг. Към тях се прибавя постепенно захарта. След това един по един жълтъците и олиото. Добавете и пресятото брашно с какаото, като разбърквате внимателно на ръка. Печете на 180 градуса, около 15-20 минути.

Така направете и другите два блата. Оставете ги да се охладят. През това време натрошете лешниците на едро и ги запечете за кратко. Разтопете на водна баня белият шоколад и го изсипете при готовите лешници. Изсипете в подходяща чиния и оставете във фризера да се стегне. Разбийте сметаната с пудрата захар и към нея прибавете разтопеният шоколад. Разбъркайте добре.Сварете какаото и го оставете да се охлади.

Поставете единия блат във формата, в която сте пекли (със свалящи се стени). Сиропирайте го с какаото, намажете с течен шоколад. Отгоре поръсете с лешниците с белия шоколад и натрошете пуричките с кайсиев пълнеж. Покрийте с вторият блат, сиропирайте и изсипете крема. Загладете добре и покрийте с третия блат, сиропирайте и него. Оставете в хладилника за 1-2 часа, махнете стените на формата.

Преместете внимателно тортата върху подходящ поднос и я намажете с разбита с малко пудра захар сметана. Украсете с пурички, топчета и розички от сметана, смесена с течен шоколад или по ваш вкус.