www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 17 Юни 2013

Погача с белтъци

Необходими продукти
1 кг. брашно
20 гр. жива мая
300 мл. топло мляко
3 белтъка + 1 жълтък за намазване
4 с.л. заквасена сметана
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
50 мл. топла вода
30 гр. разтопено масло

Замесва се тестото по следни начин:
Към маята се слага захарта и се залива с топлата вода, оставя се да шупне. В купа се слагат белтъците леко разбити с вилица, при тях се слага сметаната, шупналата мая, оцета, маслото и малко брашно. Всичко се бърка на гъста каша.

Пресейте брашното и го смесете със солта, направете кладенче и там добавяйте малко по малко гъстата каша. Замесете тестото, оформете на топка, намажете с олио, покрийте със суха кърпа и оставете да втаса за около 1 час.

Готовото тесто се разделя на 6 топки, вземат се 5 от тях всяка се разточва на кора с диаметъра на формата, в която ще печете и се слагат една върху друга като между тях се маже с олио или масло (последната кора не се маже). Разрязва се на 8 триъгълника, но не до края. Върховете на всички триъгълници се вдигат нагоре и се обръщат към стените на формата, но не един върху друг а леко се застъпват. Шестата топка сложете в средата, маже се с разбит жълтък с прясно мляко и се оставя да втаса още 20 минути. Пече се в умерена фурна до суха клечка, намажете с масло и завийте със суха кърпа. Да ви е сладко!