www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 14 Юни 2013

Бананова торта `Зебра`

Необходими продукти
4 яйца
250 г захар
150 мл прясно мляко
150 мл олио
300 г брашно
1 бакпулвер
2 с. л. какао
1 крем за торти
3 банан
150 мл сладкарска сметана
1/2 лимонова кора

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Към тях прибавете млякото, олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте добре и разделете сместа на две части. Към едната добавете какаото, а към другата настъргана лимонова кора.

Застелете форма с диаметър 24-26 см с хартия и започнете да сипвате от двете смеси последователно в центъра на формата.Първо лъжица кафява смес, после лъжица бяла и така докато свършат и двете.Печете на 180 градуса около 30-35 минути или до суха клечка.

Извадете готовият блат и го оставете да се охлади. Разрежете го на две части. Сложете единият блат в подходяща чиния. Сиропирайте го леко с компот от праскови, отгоре изсипете половината от крема (приготвен според указанието на опаковката) и захлупете с вторият блат. Сиропирайте и изсипете другата част от крема. Загладете и наредете разрязаните на две по дължина банани. Разбийте сметаната и я нанесете върху бананите, поръсете с шоколадови пръчици или настърган шоколад.