www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 01 Юни 2013

Еклерова торта

Необходими продукти
за блатовете:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер

за крема:
1,250 л. прясно мляко
15 с.л. захар
50 гр. масло
3 жълтъка
13 с.л. брашно
70 мл. вода
1 ванилена захар

за крокана:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи

за еклерите:

1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. захар
щипка сол
1 ч.ч. брашно
4 яйца

Разделят се белтъците от жълтъците, белтъците се разбиват със захарта до побеляване, добавя се брашното, смесено с бакпулвера и накрая разбитите на ръка жълтъци. Всичко се бърка до хомогенна смес, изсипва се в форма, застлана с хартия и се пече в умерена фурна (200 градуса в зависимост от фурната) около 25 минути.

За крема:
След като заври млякото със захарта и маслото, към него на тънка струя се добавя размитото брашно с жълтъците и водата, оставя се да поври на слаб огън за 2 - 3 минути и се добавя 1 пакетче ванилена захар. Към изстиналия крем се добавя 150 мл. разбита течна сметана. Кремът се разделя на 3 части, едната се оцветява с три супени лъжици какао, него ползваме за намазване между блатовете, останалите две части - едната е за пълнежа на еклерите, а другата за измазване на тортата.

Кроканът се приготвя като се сложи захарта да се карамелизира, към нея се добавят натрошените орехи. Готовата смес се изсипва върху фолио, след като се втвърди се начуква на ситно, или в кухненски робот или с помощта на чукче.

За еклерите:
Слагат се млякото, олиото, захарта и солта да заврят, след като заврят се добавя брашното, което се изсипва на един път, а не малко по малко, бърка се и когато започне да се отлепя от тенджерата, се сваля от огъня. Оставя се да изстине. Когато е почти изстинало се чукват яйцата едно по едно.

Готовата смес се разпределя в тава, застлана с хартия - гребва се с малка лъжичка и се слагат на разстояние едно от друго (малки топчета, които не са с идеална форма). Пекат се на 200 градуса за 20 минути, фурната се изключва и еклерите се оставят в нея за още 20 минути (за да не спадне въздуха в тях).

Готовите еклери се пълнят с предварително приготвения крем (млечния крем + 150 мл. разбита течна сметана) с помощта на шприц.

Сглобяване на тортата:
След като се е охладил, блатът се разделя на 2 части с помощта на остър нож или конец, взема се едната половина и се слага във формата за торта. Намазва се с част от крема, който е оцветен с какао, подреждат се еклерите и се изсипва останалата част от кафявия крем, слага се вторият блат и тортата се измазва с остатъка от белия крем (ако искате си оставете малко за розички отгоре).

Стените на тортата се покриват с крокана, отгоре се подреждат еклерите, като помежду тях съм направила розички от крема. В средата настъргах 1/2 натурален шоколад. Оставете за 6 - 8 часа в хладилник.