www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Galya Vulcheva на 22 Май 2013

Какаов сладкиш с глазура

Необходими продукти
1 яйце
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. хлебна сода
1 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
4 с. л. какао

за глазурата:

6 с. л. олио
6 с. л. вода
3 с. л. какао
3 с. л. захар

Разбива се яйцето със захарта, добавя се киселото мляко с разтворената в него хлебна сода и постепенно се смесва с брашното. Налива се олиото и се слага какаото, може и по-малко количество от посоченото. Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тава със среден размер, пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

След изпичането се изчаква да изстине и се залива с глазурата, която завира на котлона до леко сгъстяване. Може да се поръси със смлени орехи или кокосови стърготини. По желание сладкиша може да се сиропира със сироп от 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. кока-кола, която се налива във вече сгъстения захарен сироп.