www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Даниела Иванова на 11 Май 2013

Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии

Необходими продукти
8 яйца (2 бр жълтъка се отделят за намазване преди печенето)
2 кг брашно
250 гр свинска мас (при омесването на тестото)
250 гр олио за оформяне на плитките
500 гр захар
500 мл прясно мляко
кората на един лимон + сока от него
1 ванилия
1 пак. прясна мая
50 мл прясно мляко за захващане на маята
2 бр. обикновен шоколад
200 гр стафиди
200 гр сушени кайсии

Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко и брашно, докато стане на кашица и се оставя на топло докато се надигне. Разбиваме млякото, яйцата и захарта. В брашното слагаме лимоновия сок и настърганата кора от него, ванилията и разтопената свинска мас. От всичко това омесваме тесто докато се поеме цялото брашно. Оставяме го в голям съд, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса най-малко за 3 часа.

От втасалото козуначено тесто се оформят фитили, в които добавяме предварително навлажнените стафиди, кайсии и шоколадовите парченца и оплитаме козунака. Плитките не се стягат много. Поставяме във висок съд и оставяме отново на топло да втаса. Разбиваме двата жълтъка с малко вода и олио. И преди печене намазваме козунаците и поръсваме със захар. Печем на слаба фурна до готовност като първите 20 мин. не отваряме фурната.