www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 04 Май 2013

Козунак с орехи

Необходими продукти
за тестото:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 к.ч. олио
3-4 с.л. маргарин
1 ч.ч. начупени орехи
щипка сол
брашно колкото поеме за меко тесто /около 1 кг./
2 праха ванилия
1 с.л. ром

за намазване на козунаците:
2 жълтъка
захар за поръсване
орехови ядки

Разтворете маята в хладкото мляко. Пресейте брашното и изсипете маята, яйцата, захарта и щипката сол. Добавете олиото, маргарина, ванилията и рома. Замесете меко тесто. Ударете го в плота около 100 пъти. Оставете го да втаса на топло. Разточете кори, наръсете ги със счукани орехи и увийте на руло. Сплетете по 2-3 плитки и оформете козунаците в тавичка. Намажете отгоре с жълтък, поръсете с кристална захар и гарнирайте с орехови ядки. Оставете отново да втаса. Печете във фурна по-продължително време на около 110-150 градуса.