www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 01 Май 2013

Черешова торта

Необходими продукти
за блата:
6 белтъка
6 жълтъка
120 гр. захар
60 гр. брашно
60 гр. пшенично нишесте
60 гр. какао
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер

за крема:

800 гр. заквасена сметана
1 бр. суха сметана
1 фиксатор за сметана
сладко от череши

за декорация:
череши от компот
натурален шоколад
шарени пръчици

Жълтъците се разбиват със 60 гр.захар до побеляване. С останалата захар белтъците се разбиват на твърд сняг. Белтъчната смес се прибавя към жълтъците, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Прибавят се и заедно пресятите брашно, нишесте, ванилия и бакпулвер.

Разделя се на три части - във двете се слага какао, а в третата не се слага. Изпичат се три блата в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.

За крема:

Заквасената сметана се разбива заедно със сухата и с фиксатора с миксер, първоначално на ниска скорост, а след това на по-висока. Слага се първият блат и се намазва обилно със сладко. Отгоре се слага от крема и така до третия. Разтапяме шоколада на водна баня и намазваме третия блат, декорираме с черешите и пръчиците.