www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Владимир Петровски на 17 Февруари 2013

Пикантни пържени кюфтета

Необходими продукти
1 кг кайма в съотношение 60% свинско - 40% телешко
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаша светло пиво
кашкавал, нарязан на кубчета
нарязана на ситно и почистена от семето люта чушка
замръзнало масло с формата на кубче, овкусено с подправки на вкус
олио
1 1/2 супени лъжици подправка за зеленчуци /тип пикантина/
нарязан на ситно магданоз
3 яйца
1/2 кафена чашка галета
1 малка главичка кромид лук
лютеница, размесена с нарязан на ситно праз лук
пържени картофи

Каймата /прат/ омесваме много добре с продуктите без лука, маслото и кашкавала. Оставяме да престои на студено поне 1 денонощие. На другия ден ароматизираната кайма смиламе на ситната решетка на машинка за мелене на месо, като преди това сме сложили фунията. Лука е добре да добавим 30 минути преди пърженето.

В тиган с незалепващо покритие капваме малко мазнина. Загряваме я и добавяме оформените кюфтета, към които сме добавили в средата по парченце ароматно масло и кубче кашкавал. Отгоре заглаждаме внимателно и пържим първоначално на силна температура. след което намаляваме котлона и продължаваме с пърженето, като се стремим да не обръщаме често кюфтетата.

Готовите кюфтета задължително отцеждаме от мазнината, в която са пържени. Не случайно хората казват, че няма по-лошо от мазна риба, мазни пържени картофи и мазни кюфтета. Сервираме с пържени картофи и лютеница, в която сме нарязали на ситно праз лук.