www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 08 Януари 2013

Зеленчуков чийзкейк с качамак

Необходими продукти
за качамака:
1 ч.ч. царевично брашно
500 мл вода
сол
1 суп.лъж.краве масло
1 жълтък от прясно яйце
черен пипер на вкус

за зеленчуковата плънка:
1 тиквичка
1 ч.ч. пресен сварен зелен грах
1 ч.ч. домат от консерва или 2 пресни нарязани
1 стрък зелен лук
2 суп.лъж. зехтин
къри и магданоз на вкус

за заливката:

100-150 г сирене крема
1 белтък от прясно яйце

Сваряваме качамак от изброените продукти, като към врящата посолена вода добавяме краве масло и царевичното брашно. Варим до готовност. Добавяме жълтъка и черен пипер. Готовият качамак сипваме във формичка с отделящи се стени, намазана с масло.

Нарязваме тиквичката на колелца и сваряваме на пара.Отделяме настрани. Приготвяме плънката, като към доматите, нарязани ситно, добавяме сварения предварително грах. Слагаме нарязан зелен лук, подправките и зехтин. Готвим докато остане на мазнина. Сипваме плънката върху качамака. Отгоре подреждаме колелцата тиквички. Поръсваме с млян черен пипер.

Белтъкът от прясното яйце разбиваме на твърда пяна. Добавяме внимателно към крема сирене. Разбъркваме и покриваме отгоре чийзкейка. Запичаме в загрята на 150 градуса фурна за около 30 минути. Изключваме фурната и оставяме кейка в нея още към 15 минути. Готовият чийзкейк украсяваме на вкус при сервиране.