www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 29 Април 2011

Пържен ориз със зеленчуци

Необходими продукти
1 ч.ч. ориз (дългозърнест)
1/2 чаша нарязани моркови
1 стрък праз лук или 2 стръка зелен лук
1 с.л. сол
1 с.л. сусам
2 с.л. соев сос
3 с.л. олио
(може да се добавят 100 г гъби и 1 червена чушка)

Оризът се измива и се сварява в 3 ч.ч. вода, в която е добавена 1/2 с.л. сол. След това се изплаква със студена вода и се прецежда. В тиган се загрява олиото, в което първо се запържват лука и морковите (по желание може да се ползват гъби, червена чушка и др.). Добавя се оризът и непрекъснато се бърка. Добавя се бялото вино, соевия сос и сусамът. Прибавя се сол на вкус и се отстранява от котлона.

За гарнитура може да се ползват кисели краставички, яйце, кашкавал.