www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 29 Декември 2012

Коледни меденки с украса от айсинг

Необходими продукти
500 гр брашно
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. смес от джинджифил, канела и карамфил
250 гр мед
130 гр кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 гр краве масло

за айсинга:
1 белтък
400-500 гр. пудра захар
няколко капки лимонов сок

Медът и захарта се смесват и леко се загряват. Добавят се яйцето, рома и кравето масло и сместа се разбива с миксер, докато стане на пяна.

Брашното се пресява с бакпулвера, содата и подправките и се добавя към медената смес, като се бърка. Получава се лепкаво тесто, което се слага поне за 2 часа в хладилника. Ако тестото е твърде лепкаво, оформете го на топка с намаслени ръце, но не добавяйте повече брашно.

Разточете тестото на кора, с дебелина 0,5 см и изрежете сладки с различни формички. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 10 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.

За украсата:
С миксер се разбива белтъкът с лимоновия сок (може да се ползва и лимонтозу). Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар. Разбива се докато се получи гладък крем. За украсата се използва сладкарски шприц или найлонова кесийка с малка дупчица. Украсете меденките според фантазията си!