www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Nikolai Lukov на 29 Декември 2012

Гъби с двойна плънка

Необходими продукти
1-1,5 кг големи гъби

плънка 1:
250-300 гр. кайма смес
няколко моркова
1 малка глава лук
100 гр. топено сирене
50-100 гр. кашкавал
1 кубче зеленчуков бульон
200-300 мл. доматено пюре
чубрица на вкус
млян черен пипер
сол
1 кафена лъжичка канела
1-2 гвоздейчета карамфил
1-2 с.л.захар
млян кимион

плънка 2:
1-2 големи картофа
малко масло за вкус
чубрица на вкус
млян черен пипер
малко натрошено сирене

Гъбите се почистват от пънчетата, нареждат се колкото може по- гъсто и леко на една страна в намазана с олио тавичка. Подредените гъби се поръсват със сол, чубрица и парченце масло като лешник във всяка гъбка. Слагат се в загрята на 200 градуса фурна докато се запекат.

Каймата се задушава и се добавят ситно нарязаните пънчета, лука и морковите. Когато зеленчуците омекнат се добавят доматеното пюре, черния пипер, чубрицата, канелата, бульонът, карамфилът и захарта. Когато сместа се сгъсти се добавя топеното сирене и кагато се разтопи и се смеси добре с останалите продукти се сваля от огъня.

Сместа се разпределя върху запечените гъби и отново се връща да се запече за 10-15 минути.

Картофите се сваряват, охлаждат се леко и се пасират. Добавят се маслото, подправките и сиренето. Картофеното пюре се разпределя върху запечените гъби и плънка, поръсват се с настърган кашкавал и се връщат обратно във фурната докато той се запече.