www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 26 Декември 2012

Коледен щолен

Необходими продукти
за тестото:
700-800 г брашно
3 яйца
1 пакетче масло
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче ванилова захар
400 мл прясно мляко
1 пакетче мая
1 с.л. ром

за плънката:
бели стафиди
тъмни стафиди
сушени боровинки
сушени сливи
орехи
сушени банани
2-3 лъжици сладко от портокалови корички
настъргана лимонова кора
/количеството на сушените плодове е по желание/
ром за накисване на сушените плодове

за глазурата:
масло за намазване
пудра захар

Пресейте брашното в купа. В хладко прясно мляко разтворете маята и разбъркайте до пълното й разтваряне. Добавете яйцата, мекото масло, ваниловата захар, захарта, рома. Омесете меко тесто и го оставете за 2-3 часа да си почине на студено.

Накиснете сушените плодаве в ром. Размесете отново тестото. Разточете кори /средна дебелина/. Добавете сушените плодове, нарязаните на ситно орехи, настърганите лимонови корички и портокаловото сладко. Завийте като плик и оставете отново да втаса. Получават се три сладкиша. Печете най-напред на по-малко градуси, като постепенно увеличавате температурата. Готовите щолени намажете с масло още топли и поръсете обилно с пудра захар.