www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 06 Декември 2012

Шаран на фурна за Никулден

Необходими продукти
1 шаран около 2 кг.
2 стръка праз /само бялата част/
2 глави червен лук
2 глави бял лук
2 моркова
200 гр. гъби
5-6 скилидки чесън
1 шепа счукани орехи
5-6 ч.л. доматен концентрат
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. бяло вино
сол
3-4 листенца дафинов лист
1 с.л. сух магдоноз
1 с.л. соев сос
1 с.л.брашно

Изчистете и измийте шарана и го осолете. Оставете го около час да си поеме солта. Загрейте фурната и сложете тавата с олиото, гъбите и нарязаните зеленчуци - праз, лук, моркови. Добавете доматения концентрат, сол и орехите. Запечете около 10 мин.

Сложете от плънката в корема на шарана и го поставете в тавата. Добавете виното. Поръсете го със соев сос и сухия магданоз. Добавете и дафиновия лист. Печете до готовност. 5 мин. преди да извадите тавата, поръсете брашното, като го разбъркате със сместа и чесъна.