www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Красимира Крумова на 29 Ноември 2012

Мусака с ориз и грах

Необходими продукти
около 0,500 г. сварено пиле
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 ч.ч. сварен грах
масло+ олио за пържене
магданоз
черен пипер
сол

за заливката:
200 мл. прясно мляко
сол
1 яйце
брашно
кашкавал

Лукът и морковът се нарязват на ситно и се запържват в мазнина, прибавя се ориза, дозапържва се и се долива от пилешкия бульон (в който е варено пилето) в съотношение 1:3. Когато оризът стане почти готов се добавя накълцаното пиле. Долива се още малко бульон. Овкусява се със сол и черен пипер. Поръсва се с магданоз. Към тази смес накрая се добавя и грахът, разбърква се и се изсипва в тавичка. Пече се до поемане на цялата течност. Залива се с бешамелов сос (брашно, сол , яйце, прясно мляко), настъргва се кашкавалът и се връща във фурната за около 15 мин.