www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 15 Октомври 2012

Вита торта

Необходими продукти
за блата:
5 яйца
2 ванилии
9 суп.лъж.брашно
1 непълна ч. чаша захар
1 бакпулвер

сметана и шоколад за крема
5 суп.лъж. захар за сиропа
разтопен шоколад за украса
краве масло

От яйцата, захарта, ванилиите, брашното, смесено с бакпулвер, разбиваме тесто, което изливаме в правоъгълна голяма тава, покрита с намазана с мазнина хартия. Изпичаме в умерена фурна.

Карамелизираме 5 суп. лъж. захар, заливаме с вода и приготвяме сироп за блата. Готовият блат изваждаме от фурната, махаме хартията и навиваме на руло. Нарязваме. Разгъваме лентите и сиропираме. Намазваме с крем, който приготвяме, като разбиваме сладкарска сметана според указанията. Разтапяме на водна баня шоколад с малко краве масло и охлаждаме. Смесваме със сметаната.

Първата лента, сиропирана намазазваме със сметаново-шоколадов крем и навиваме като охлювче. Слагаме в средата на тортена чиния. Наоколо навиваме и другите ленти, също сиропирани и намазани с крем. Оставяме малко крем, с който намазваме цялата торта. Украсяваме с разтопен шоколад.