www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 05 Октомври 2012

Торта с орехови блатове и марципан Варна

Необходими продукти
за блата:
8 бр. яйца
300 г смлени орехи
200 г захар
100 г брашно
100 г шоколад

за крема:
1 л прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. брашно
60 г масло
20 г желатин
50 г стафиди

за марципана:

150 мл вода
70 г масло
150 г брашно
около 500 г пудра захар

Блат: Жълтъците с половината захар се разбиват и се затоплят. Белтъците се разбиват с останалата захар. Към изстиналите жълтъци се прибавят шоколада, орехите, брашното и белтъците на сняг. Сместа е за 3 блата, изпичат се един по един.

Крем: Млякото се кипва със захарта. Към него се прибавя размитото в малко вода брашно, при непрекъснато бъркане. Добавят се желатина, предварително накиснат и леко затоплен, и маслото. Когато поизстине и започне да стяга се добавят стафидите.

Марципан:
Карамелизират се 3 с.л.захар, добавя се водата и когато карамела се разтопи се добавя маслото. Когато сместа заври се изсипва брашното наведнъж. Бърка се, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот за да изстине по-бързо. Когато е студено се добавя пудрата захар и се омесва. /Ако използвате сладкарска боя - не карамелизирайте захар. Аз използвах карамела, за да оцветя марципана./ Блатовете се слепват с крема. Марципанът се разточва с точилка и се слага върху тортата.Украсяваме тортата с фигурки от марципан.