www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 27 Август 2012

Чийзкейк с пресни малини

Необходими продукти
1 и 1/2 опаковка бисквити (около 300 гр) - чаени, обикновени (аз използвах Еверест какао и тъй като не ми достигнаха прибавих и малко обикновени бисквити)
1 чаена лъжичка канела
1 пакетче масло (125 гр)
3 пакетчета крема сирене по 125 гр
1 кофичка заквасена сметана (200 гр)
1 чаена чаша пудра захар
3 яйца (всичко трябва да е на стайна температура)
100 гр. млечен шоколад
няколко пръчици канела

Малинов сос:

200 гр. пресни малини
100 мл. вода
2-3 суп. лъжици захар
сокът на половин лимон

Натрошаваме бисквитите на ситни трохи (може да използваме и кухненски робот, но лесно става и на ръка). Добавяме канелата и разтопеното масло. Разбъркваме добре. Получава се ронливо тесто, което разстиламе в кръгла форма с подвижен пръстен. За по-лесно отделяне при сервиране можем да намажем формата с разтопено масло. Притискаме добре с ръце или с долната част на супена лъжица. Оформяме леко "прагче". Поставяме формата за около 10 мин. в камерата на хладилника или фризера, за да стегне блата.

Разбиваме яйцата и крем сиренето с миксер до получаване на гладка смес. Прибавяме захарта и сметаната и отново разбиваме добре. Изсипваме сместа върху бисквитената основа. Печем кейка в предварително загрята фурна за около 30 мин. Когато е готов се образува лека кафява коричка. Оставяме го да изстине във фурната.

Приготвяне на соса:
Оставяме няколко малини за украса. Останалите продукти слагаме на котлона за да заври сместа. След като това стане оставяме да се редуцира до сос, който като консистенция наподобява сладко/конфитюр. Можем да прецедим соса или да го използваме така, като го оставяме за 10-15 мин. да стегне. Напълно изстиналият чийзкейк заливаме със соса. Оставяме да се стегне за няколко часа в хладилника, най-добре за една вечер. При поднасяне освобождаваме пръстена на формата и гарнираме с пресни малини, настърган шоколад и канелени пръчици.