www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 21 Юни 2012

Тортичка с блатове от кайма

Необходими продукти
За блатовете са необходими:
500 г кайма
2 филийки сух хляб, предварително накиснати в малко прясно мляко
1 червена чушка
2 стръка зелен лук
черен пипер
сминдух на вкус
зехтин

За "крема":
4-5 картофа
1-2 суп.лъж. краве масло
сол на вкус
щипка куркума

За плънката:

3-4 кисели краставички
няколко стерилизирани гъби
2 кисели морковчета
3 твърдо сварени яйца
100 г настърган кашкавал

Замесваме каймата с филийките хляб, нарязаните чушка и зелен лук. Овкусяваме с подправките. Разделяме на две части. Оформяме като блатове. Слагаме в намазана с мазнина тавичка, поливаме със струйка зехтин и печем до готовност във фурна.

Докато се пекат блатовете приготвяме "крема". Сваряваме обелените картофи. Пасираме на пюре. Добавяме 1-2 суп.лъж. краве масло, сол на вкус и щипка куркума. Разделяме пюрето на две части. Единият от вече изпечените блатове покриваме с част от пюрето. Подреждаме нарязаните краставички, моркови и гъби, също нарязани. Слагаме отгоре вторият блат от кайма и върху него останалото картофено пюре. Яйцата режем на кръгчета и подреждаме върху тортата. Поръсваме с настърган кашкавал и запичаме до готовност. При поднасяне гарнираме според предпочитанията си.