www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 12 Юни 2012

Мъфини с боровинки и канела

Необходими продукти
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. нишесте
1 пакетче бакпулвер (10 гр)
1/2 ч.л. сода за хляб
1-2 щипки сол
3/4 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. краве масло
2 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. пресни или замразени боровинки

трохи за отгоре:
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. смляна канела
1/4 ч.ч. студено краве масло, нарязано на малки парченца

В купа се смесват брашното, кафявата захар и канелата. Добавя се масло и с ръце се разтриват брашното и маслото докато се образуват трохи. Покрива се с прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилника.

В купа се смесват брашното, нишестето, бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче. В друга купа се разбиват с миксер маслото и захарта до побеляване. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбиват докато се поемат напълно от сместа. Добавя се ванилията. След това на три части се прибавя брашното като се редува с киселото мялко (започва се и се завършва с брашно)  и се разбива на ниска скорост.  Накрая се добавят предварително оваляните в брашно боровинки и внимателно се разбърква с вилица.

Сместа се разпределя във формите за мъфини, а отгоре се слагат предварително приготвените трохи от тесто.

Мъфините се пекат до златисто в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-25 мин. Оставете ги да се поохладят за около 5 минути, преди да ги извадите от формата.