www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 01 Юни 2012

Великденски козунак

Необходими продукти
1 кг брашно
40 г прясна мая
7 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч. л.сок от лимон
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми или орехи
щипка сол

Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар. След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути). 6 от яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите. В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята. Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси. Готовото тесто се оставя на топло да втаса.

Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите. От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка. Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.

Втасалият козунак се намазва с 1 яйце разбито яйце, поръсва се със захар и се украсява с нарязаните бадеми или орехи. Фурната се загрява на 180 С. Пече 50 минути или до готовност.